Свідок обвинувачення у справі Павла Гриба змінила свідчення на його користь

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Свідок обвинувачення у справі Павла Гриба змінила свідчення на його користь

RFE/RL

Свідок обвинувачення у справі незаконно утримуваного в Росії 20-річного громадянина України Павла Гриба дала свідчення на користь українця. Про це повідомляє «Кавказский узел».

23 листопада суд допитав свідка звинувачення — 18-річну уродженку Сочі Марію Юристову, яка живе в Ростові-на-Дону і дружить з Тетяною Єршовою, що висунула звинувачення проти Гриба. «Юристова частково відмовилася від своїх попередніх свідчень на суді у справі громадянина України Павла Гриба, спростувавши версію обвинувачення. Єршова і Гриб не обговорювали плани теракту, і політика не була основною темою їхніх розмов, заявила свідок», — пише видання.

За словами дівчини, листування Єршової з Грибом було переважно романтичним, про політичні моменти цього листування вона нічого згадати не змогла. «В основному, вона розповідала мені про милі моменти, наприклад, як вони бажають один одному доброго ранку і доброї ночі. Політику не обговорювали», — запевнила свідок.

При цьому в протоколі допиту Юристової від 5 жовтня 2017 року, говорилося, що Гриб і Єршова зійшлися «на ґрунті українського націоналізму», спільного розуміння історії України як «окупації з боку Російської Імперії та СРСР», а також «протиставлення української нації і російського світу». Крім того, навесні 2017 року Єршова нібито переказала Юристовій спосіб виготовлення бомби, який вона нібито дізналася від Павла Гриба.

Тепер же Юристова стверджує, що ніколи не чула від Єршової, щоб Гриб пропонував їй зібрати бомбу і десь підірвати.

  • У серпні 2017 року родичі Гриба повідомили, що він пропав у Мінську. Пізніше зʼясувалося, що його викрали російські правоохоронці або повʼязані з ними люди. В результаті він опинився в Росії, де його заарештували.
  • ФСБ звинувачує Гриба в підготовці теракту в школі м. Сочі. Слідство стверджує, що він в інтернет-листуванні переконував дівчину закласти саморобний вибуховий пристрій і привести його в дію на випускному вечорі 30 червня 2017 року.
  • 23 липня 2018 року відбулося перше судове засідання у справі Гриба .Прокурору повернули обвинувальний акт на доопрацювання.
  • 7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії продовжив на 6 місяців арешт громадянина України Павла Гриба — до 24 квітня 2019 року.