Іспанія погодилася не блокувати угоду про Brexit. Вони з Британією домовилися, як ділитимуть Гібралтар

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Іспанія погодилася не блокувати угоду про Brexit. Вони з Британією домовилися, як ділитимуть Гібралтар

Gobierno de España / Flickr

Іспанія знімає своє вето з угоди про Brexit після досягнення домовленостей з питання Гібралтару, повідомляє Інтерфакс.

«Європа і Великобританія погодилися на вимоги, висунуті Іспанією, тому, як наслідок, Іспанія зніме вето і проголосує завтра за Brexit», — заявив голова уряду Іспанії Педро Санчес.

Таким чином, Іспанія не блокуватиме угоду про Brexit на саміті лідерів ЄС, а сама зустріч у верхах запланована на неділю, 25 листопада.

Раніше Санчес заявляв, що Мадрид може виступити проти угоди про вихід Британії з ЄС, якщо в ній не буде чітко позначений переговорний процес з Лондоном щодо Гібралтару і статусу його кордону з Іспанією.

У статті 184 проекту угоди про Brexit йдеться, що ЄС і Великобританія спробують узгодити домовленості про майбутні стосунки до кінця перехідного періоду в грудні 2020 року. На Даунінг-стріт пояснили, що це питання стосується Гібралтару, так само як і інших заморських територій Великобританії. Проте Іспанія наполягала на тому, щоб гібралтарське питання було врегульоване окремим документом.

Гібралтар перейшов до Великобританії в 1713 році за Утрехтським мирним договором, пізніше Іспанія кілька разів намагалася повернути цю територію. Наприкінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон з Гібралтаром, а повністю відкрила його тільки в 1985 році, тобто за рік до свого вступу в Європейське економічне співтовариство (попередник ЄС). Через вихід Великобританії з ЄС питання про кордон з Іспанією знову набуває актуальності.