Тріщина дружби. У Києві на підтримку ув’язнених у Росії українців «розкололи» Арку дружби народів

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Тріщина дружби. У Києві на підтримку ув’язнених у Росії українців «розкололи» Арку дружби народів

Facebook / Свободу «кримським заручникам» - Сенцову і Кольченку

У Києві правозахисники та активісти наклеїли наліпку у вигляді тріщини на Арку дружби народів, повідомила координаторка «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак у Facebook.

За словами Томак, мета такої акції — привернути увагу до ув’язнених Росією українців. Вона звертає увагу, що після припинення голодування Олегом Сенцовим та Володимиром Балухом тема незаконно ув’язнених Росією громадян України зникла із заголовків світової преси. «Аби про них не забули, важливо докладати ще більше зусиль. Міжнародній спільноті та Україні не має здаватися, ніби «тепер все ок», — написала Томак.

Вона нагадала, що нині на території анексованого Криму та Росії утримується близько 70 незаконно затриманих та засуджених громадян України, ще більше сотні заручників перебувають на Донбасі.

«У зв’язку з наявною війною на сході України, окупацією Криму, незаконним утримуванням українських громадян із політичних мотивів Росією, ми виступаємо із цією заявою, підписуючи її «тріщиною дружби» на символічній пам’ятці — «Арці Дружби народів», — йдеться в заяві активістів.

Томак зауважила, що учасники акції жодним чином не ставлять під сумнів «культурну та історичну цінність пам’ятки «Арка дружби народів» і відкидають будь-які можливі спекуляції з цього приводу.

  • У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Сенцов свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року почав голодувати. Режисер голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнила 64 українських політвʼязнів. Нещодавно Сенцов розповів про стан здоровʼя після голодування.
  • Український політвʼязень Володимир Балух 9 жовтня вирішив припинити голодування. Він почав його 19 березня 2018 року. Тоді набув чинності вирок російського суду у сфабрикованій проти активіста справі — 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів. З перервою він тримав голодування понад 200 днів.