«Друзі залишаться друзями до самого кінця». Лідери ЄС схвалили угоду про Brexit

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Друзі залишаться друзями до самого кінця». Лідери ЄС схвалили угоду про Brexit

Number 10 / Flickr

У неділю, 25 листопада, лідери 27 країн-членів Європейського Союзу підтримали угоду про вихід Великої Британії з блоку. Про це повідомив глава Європейської Ради Дональд Туск.

Напередодні, Туск назвав девізом позачергового саміту Євросоюзу про Brexit пісню британської рок-групи Queen Friends Will Be Friends (Друзі залишаться друзями).

«Як завтрашній девіз — слова Фредді Меркʼюрі, що пішов з життя рівно 27 років тому: «Друзі залишаться друзями до самого кінця», — написав Туск у Twitter.

Угода про вихід Великої Британії зі складу ЄС — це документ на 585 сторінках, що встановлює умови такого виходу. Окрім іншого, він зобовʼязує Лондон заплатити Брюсселю 39 млрд фунтів стерлінгів, розʼяснює права громадян ЄС, які проживають у Британії, і британських громадян — у країнах ЄС, а також передбачає механізм, за якого кордон між Північною Ірландією та Ірландією залишиться повністю відкритим.

  • Нагадаємо, що британський премʼєр-міністр Тереза Мей у відкритому листі перед самітом заявила, що Brexit відповідає інтересам більшості громадян країни, а угода — національним інтересам.
  • 19 листопада глави МЗС країн ЄС підтримали угоду з Великобританією про її вихід з Європейського Союзу.
  • 14 листопада уряд Великобританії підтримав попередній текст угоди про Brexit.
  • Остаточний вихід Великої Британії з Євросоюзу заплановано на 29 березня 2019 року. Після цього починається 21-місячний перехідний період — до кінця 2020 року. Перехідний період може бути подовжено лише один раз, проте поки невідомо, якою може бути його максимальна тривалість.
  • 23 червня 2016 року британці на референдумі проголосували за вихід із членства Великої Британії в складі Європейського Союзу.