РНБО опівночі проведе засідання. Обговорять введення воєнного стану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Військовий кабінет запропонував провести засідання РНБО для оголошення правового режиму воєнного стану. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, пише Інтерфакс-Україна.

«Військовий кабінет констатував, що напад російських військових на кораблі військово-морських сил є нічим іншим, як актом військової агресії. Запропоновано провести засідання Ради національної безпеки і оборони для оголошення правового режиму воєнного стану», — заявив Турчинов.

Що означає воєнний стан?

Для населення:

Цей правовий режим дозволяє обмежувати окремі права та свободи. Наприклад, він дозволяє вводити комендантську годину, проводити мобілізацію, обмежувати пересування на певних територіях, проводити перевірки документів і речей, а також транспортних засобів.

Воєнний стан дозволяє проводити евакуацію населення, якщо виникає загроза його життю або здоров’ю, а також матеріальних і культурних цінностей.

Воєнний стан дозволяє усувати з посади керівників підприємств і установ, якщо вони неналежним чином виконують обов’язки в умовах воєнного стану.

Для ЗМІ та свободи слова:

Режим також дозволяє забороняти мирні збори, мітинги, марши та демонстрації, дозволяє ініціювати заборону діяльності політичних партій, громадських об’єднань. Регулюється діяльність ЗМІ та видавництв. Радіостанції та телевізійні центри можуть використовуватися для ведення розʼяснювальної роботи. Воєнний стан гарантує посилення захисту державної таємниці.

Для політичної системи:

Якщо строк повноважень президента закінчиться під час воєнного стану, вони продовжуються. Вибори можна проводити лише після скасування воєнного стану.

Верховна Рада в разі введення воєнного стану по всій Україні або в окремих її місцевостях працює в сесійному режимі. Якщо строк її повноважень закінчиться під час дії воєнного стану, вони продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного стану.