У NASA готуються до складної посадки апарату InSight на Марс

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У NASA готуються до складної посадки апарату InSight на Марс

NASA/JPL-Caltech

26 листопада відбудеться посадка на Марс американського космічного апарату InSight, який стартував ще 5 травня. У NASA називають процес посадки «сімома хвилинами жаху», бо саме стільки часу потрібно на посадку корабля. Про це пише The Guardian.

Спочатку апарат увійде до атмосфери планети під кутом 12 градусів, його швидкість складе близько 20 тисяч кілометрів на годину. В перші дві хвилини її планують знизити більш ніж в 10 разів. У цей час теплозахисні панелі літального апарату нагріються до 1000 градусів за Цельсієм. Потім, на висоті близько 16 кілометрів, в апарата повинен буде розкритися парашут. Ввімкнуться 12 двигунів, з допомогою яких швидкість апарату буде уповільнюватися аж до самої посадки. А в момент самої посадки критично важливо, щоб двигуни негайно вимкнулися. Інакше апарат просто перевернеться. Через 10 хвилин InSight повинен буде надіслати повідомлення, що з ним усе гаразд.

Апарат повинен буде приземлитися недалеко від марсіанського екватора — нагірʼя Елізіум. Місія розрахована на 720 днів. З допомогою апарату вчені планують вивчити поштовхи під поверхнею планети. Ще одне завдання місії — пробурити свердловину глибиною близько пʼяти метрів. Так глибоко під поверхню планети космічні апарати поки не проникали. Вчені планують вивчити, як під поверхнею Марса поширюється тепло і дослідити будову його кори, мантії та ядра.

Аудіотрансляція входження апарату в атмосферу Червоної планети розпочнеться приблизно о 21:00 за київським часом, основні події заплановані на 21:40.