«Пишаюся кожним із вас». Командувач ВМС написав листа захопленим Росією морякам

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Адвокати передають кожному українському моряку, захопленому російськими прикордонниками в Керченській протоці, лист командувача Військово-морських сил України Ігоря Воронченка. Про це повідомив спецкор «Нової газети» Антон Наумлюк на своїй сторінці в Facebook. Журналіст оприлюднив текст листа.

«Ви діяли законно, професійно, згідно з нормами міжнародного морського права та чинних договорів. Я пишаюся кожним із вас. Дякуємо за відданість Батьківщині і знайте, що ми робимо все для вашого повернення до родин, які чекають зустрічі з вами», — пише Воронченко.

Він каже, що розуміє, як зараз важко полоненим. За його словами, всі військові моряки ВМС з розумінням ставляться до так званих свідчень, які росіяни намагаються отримати під час допиту. «Адже методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом».

Воронченко зазначає, що Україна докладає всіх можливих зусиль для звільнення моряків з полону, включно з залученням світової громадськості.

«Закон, право на нашому боці, і це розуміє весь світ. Відчувати страх — це нормально. Головне вірити в свою силу духу, берегти гідність і розуміти, що за вами стоїть вся України, весь цивілізований світ», — звертається до полонених моряків командувач ВМС.

  • Раніше в мережі показали відео, записане ФСБ РФ, на якому кілька українських моряків з захоплених РФ суден заявляли про нібито «визнання вини».
  • ВМС України заявили, що на полонених українських моряків тиснуть на допиті та змушують говорити неправду. Командувач ВМС Ігор Воронченко звернув увагу, що двоє військовослужбовців на записі є вихідцями з Криму і їх батьки мешкають на анексованому півострові, у звʼязку з чим на них буде чинитися тиск.