В «Урядовому кур’єрі» пояснили, чому опублікували не той указ про воєнний стан, за який проголосувала Рада

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
В «Урядовому кур’єрі» пояснили, чому опублікували не той указ про воєнний стан, за який проголосувала Рада

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

В «Урядовому курʼєрі» пояснили, чому в випуску за 27 листопада був опублікований наказ , у якому йдеться про 60 днів військового режиму, а не 30, як прийняла Рада напередодні. Про це пише «Громадське радіо».

У коментарі перший заступник головного редактора «Урядового курʼєра» Леонід Самсоненко пояснив, що в номері за 27 листопада опублікований не той указ, який вчора проголосували народні депутати під час позачергового засідання ВРУ.

«Цей указ стосується рішення РНБО. Президент своїм указом вводить у дію рішення РНБО, а ось у рішенні Ради в одному з пунктів записано «запропонувати президенту України ввести з 14:00 26 листопада воєнний стан в Україні терміном на 60 діб. Буде інший указ президента. Напевно сьогодні», — пояснив Самсоненко.

Також він додав, що закон про введення воєнного стану, який підтримали 276 народних депутатів, опублікують у завтрашньому номері видання.

З вихідних даних документа видно, що номер указу — 390. Тобто це перший варіант, який подав президент Петро Порошенко. У ньому пропонувалося ввести воєнний стан на всій території України терміном на 60 днів з 14:00 26 листопада. Новий указ зі змінами вийшов під номером 393.

Проте 26 листопада Рада проголосувала за змінений указ — воєнний стан ввели не з 28 листопада, як пропонував Порошенко, а з 26 листопада; не на 60, а на 30 днів, і не в усій Україні, а в Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях та у внутрішніх водах.