Потрапив у російський полон на третьому місяці служби. Мати 18-річного моряка розповіла про сина

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Український моряк, 18-річний Андрій Ейдер потрапив у полон до росіян на третьому місяці служби — контракт він підписав одразу після закінчення ліцею в Одесі. Він наймолодший серед членів екіпажів усіх трьох кораблів ВМС, захоплених 25 листопада у Керченській протоці. Невдовзі йому виповниться 19 років. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповіла його мати Вікторія Ейдер.

Жінка каже, що дізналася з новин про те, що її син потрапив у полон.

«Уранці 24 листопада із ним бабуся прощалася, коли він ішов. А ввечері він мені телефонував. Ми домовилися, що він зателефонує, коли вони дійдуть до Бердянська», — говорить Вікторія Ейдер.

За її словами, Андрій Ейдер любить море з дитинства, але вона ніколи не думала, що армія це для нього.

«Перші розмови про те, що він хоче стати моряком виникли, коли він був п’ятикласником. Потім, у сьомому, він точно визначився із майбутньою професією. Але йшлося про цивільне судноплавство, не військове. Потім вступив до морського транспортного ліцею в Одесі. І одразу після закінчення, у вересні, поїхав до «учебки», де він і підписав контракт. Місяць був там і десь півтора-два тут», — розповідає жінка.

  • 27 листопада російський суд в анексованому Криму до 25 січня 2019 року відправив у СІЗО Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороку, яких поранили під час обстрілу. Троє заарештованих перебували в лікарні, Ейдера прооперували.
  • Тоді ж підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя заарештував 12 українських моряків з кораблів, які російські прикордонники захопили в Азовському морі.
  • Перед цим ВМС України заявили, що на полонених українських моряків тиснуть на допиті та змушують говорити неправду. Командувач ВМС Ігор Воронченко звернув увагу, що серед затриманих військовослужбовців є вихідці з Криму і їх батьки мешкають на анексованому півострові, у звʼязку з чим на них буде чинитися тиск.
  • Адвокати передають кожному українському моряку, захопленому російськими прикордонниками в Керченській протоці, лист командувача Військово-морських сил України Ігоря Воронченка. У ньому командувач дякує морякам за відданість Батьківщині та запевняє, що влада докладає всіх зусиль, аби повернути їх додому.