У Грузії почалися останні вибори президента. За крісло борються прихильник Саакашвілі та кандидатка від правлячої партії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Грузії почалися останні вибори президента. За крісло борються прихильник Саакашвілі та кандидатка від правлячої партії

Mikhail Japaridze \ TASS via Getty Images

Сьогодні, 28 листопада, у Грузії розпочався другий тур президентських виборів. Дільниці відкрились о 08:00 за місцевим часом (06:00 за Києвом).

За інформацією ЦВК Грузії, у виборах можуть взяти участь понад 3,5 млн громадян.

28 жовтня у першому турі жоден із головних претендентів на пост глави держави не набрав необхідної для перемоги кількості голосів.

За президентське крісло борються два кандидати: Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партія «Грузинська мрія» (38,6% голосів), і представник опозиційної партії прихильників екс-президента Міхеіла Саакашвілі «Єдиний національний рух» Григол Вашадзе (37,7% голосів у першому турі).

Як пише головний редактор радіостанції «Эхо Москви» Олексій Венедиктов у своєму Telegram-каналі, опитування показують гіпотетичну перемогу Вашадзе над Саломе Зурабішвілі як 4 до 3.

  • У Грузії відбуваються останні прямі вибори президента. У 2017 році парламент країни затвердив нову Конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Нового президента оберуть на шестирічний термін. У 2024 році главу держави буде обирати уже виборча колегія з 300 делегатів.
  • Згідно з новою Конституцією, президент є главою держави і представляє країну на міжнародній арені, але його повноваження обмежені.
  • Саломе Зурабішвілі може стати першою жінкою-президентом Грузії.