У Сімферополі російські силовики обшукали будинок української активістки Балабан за пост у «ВКонтакте»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Сімферополі, в анексованому Криму, російські силовики прийшли з обшуком до будинку активістки Українського культурного центру Галини Балабан. Про це повідомляє «Кримська правозахисна група» у Facebook.

Представник ініціативи «Кримський процес» Михайло Батрак зазначає, що адвокат не може потрапити до її квартири — двері ніхто не відчиняє.

«Після отриманої інформації, що у неї вдома проходить обшук, зв’язок c Галиною пропав. Двері у квартиру ніхто не відчиняє, відповідно, і адвокат потрапити у квартиру не може. На даний момент немає інформації, що з нею», — написав Батрак у Facebook.

Згодом стало відомо, що обшук у Галини Балабан закінчився.

«У неї вилучили всю техніку і відпустили. У даний момент вона вже знаходиться на роботі без засобів звʼязку, оскільки телефон був вилучений під час обшуку. Обшук проходив у квартирі, де проживає Галина, без присутності адвоката», — повідомив Батрак.

Причина обшуку — публікація в соціальній мережі «ВКонтакте», яка, на думку російських силовиків, носить екстремістський характер.

  • 29 серпня обшук пройшов у Ольги Павленко в Криму, яка також була активісткою Українського культурного центру. Після цього Ольга та ще один активіст центру, Михайло Батрак, вимушено покинули півострів.
  • У квітні 2018 року активістів УКЦ в Криму Олену Попову і Ольгу Павленко викликав «на бесіду» старший помічник «прокурора» Сімферополя Олексій Пучков. Співробітника російської «прокуратури» цікавила робота Центру і випуск газети «Кримський терен». Активістки скористалися правом не свідчити проти себе та своїх близьких.