Російський банк видав ЦАР кредит на $12 мільярдів. Цьому не повірили навіть в уряді африканської країни

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Центральний банк Росії повідомив, що банк ВТБ позичив Центральноафриканській республіці $12 мільярдів, пише Reuters.

Сам ВТБ назвав дані Центробанку «операційною помилкою», заявивши, що не видавав кредит.

Як це сталося?

Відомості про кредит зʼявилися в квартальному фінансовому звіті ВТБ, який опублікував Центробанк. Доповідь містить таблицю, у якій перераховано фінансові вимоги ВТБ до десятка країн станом на 1 жовтня. Навпроти ЦАР у таблиці вписано суму 801.933.814.000 рублів ($11,99 мільярда). У даних не вказано, хто був одержувачем кредиту, яка була його мета, коли його видали і на яких умовах.

Що про це думають у ЦАР?

Прес-секретар уряду ЦАР Анж Максім Казагі сказав, що не володіє інформацією про цей кредит. Разом з тим, він додав, що ці дані виглядають недостовірними, тому що розмір позики надто великий у порівнянні з ВВП його країни. За даними Світового банку, населення ЦАР становить пʼять мільйонів осіб, а ВВП — $1,95 млрд.

Що тепер?

У відповідь на запит Reuters банк повідомив, що такого кредиту не існує. «У банку ВТБ немає кредитних вимог такого обсягу на ЦАР. Швидше за все, мова йде про операційну помилку системи при кодуванні країн», — повідомила прес-служба. ВТБ не повідомив, хто винен у помилці та як така величезна сума могла зʼявитися у звіті непоміченою.