У Київраді узаконили «будинки Войцеховського», жителі яких перекривали Харківське шосе

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Київраді узаконили будівництво житлового комплексу на вул. Миколи Закревського, 42, у Деснянському районі Києва. Будівництво даного комплексу почав скандально відомий забудовник Анатолій Войцеховський. Про це повідомляє прес-служба Київради.

За таке рішення проголосували 66 з 96 депутатів Київради. Був затверджений проект землеустрою земельної ділянки за вказаною адресою площею 1,3 га. Його передали обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наша перлина»» в оренду на 5 років. Таке рішення дозволить завершити будівництво і допоможе забезпечити близько 400 сімей подачею води та енергопостачанням.

  • Анатолій Войцеховський — власник декількох будівельних компаній. 15 липня 2016 року його затримали, звинувативши в ухиленні від сплати податків на суму 12,5 млн і у створенні злочинної групи для самовільного зайняття земельної ділянки.
  • Пізніше суд заарештував Войцеховського і встановив заставу в розмірі 14 млн грн. За даними прокуратури, Войцеховський в 2004—2013 роках придбав частки у статутних капіталах 12 підприємств. Через них він самовільно захопив земельні ділянки під будівництво 40 обʼєктів, що ведеться без дозвільних документів. З допомогою цих виробництв прокуратура домоглася арешту майна Войцеховського на суму понад 200 млн грн.
  • ЖК «Мегасіті» є найбільшим з реалізованих проектів Войцеховського. У 2013 році архітектурно-будівельна інспекція скасувала свої ж сертифікати на будівництво, тому два будинки не були офіційно введені в експлуатацію. У результаті мешканці не мають прямих договорів із постачальником електроенергії. 30 жовтня мешканці «будинків Войцеховського» заблокували Харківське шосе.
  • У ДТЕК «Київські електромережі» заявили, що відключили електроенергію за 2,7 млн грн боргу ЖК «Мегасіті». Схожа ситуація сталася влітку 2017 року — жителям «Мегасіті» теж довелося перекривати шосе через відключення світла. Тоді міській владі та енергокомпанії вдалося домовитися з протестувальниками.