За два дні у Керченській протоці скупчилося понад 400 суден. Росія блокує прохід

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Поблизу Керченської протоки скупчилося 421 судно, повідомляє в Facebook Міністерство тимчасово окупованих територій.

Під час моніторингу протоки з 25 до 27 листопада відомство виявило надзвичайно велике скупчення кораблів. Їх кількість зросла з 167 до 421 корабля.

У відомстві підкреслили, що Росія блокує прохід Керченською протокою, яка відповідно до Конвенції ООН за морським правом використовується для міжнародного судноплавства. Через це українські та іноземні торгові судна змушені залишатися в акваторії Чорного та Азовського морів, без можливості зайти в порти Бердянська і Маріуполя.

«Зокрема, РФ порушує право на свободу судноплавства і на мирний прохід міжнародною протокою, який обовʼязково повинен бути безперервним і швидким. Блокування Керченської протоки свідчить про фактичну зупинку мирного проходу, що заборонено в міжнародному морському праві», — заявляє МінТОТ.

Більше того, РФ порушує право на свободу судноплавства і на мирний прохід суден інших держав, які перебувають на вході або виході з Азовського моря. У міністерстві зазначили, що таким чином Росія порушує не тільки Конвенцію ООН, але й Договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.