Радник президента: Дату проведення Об’єднавчого собору назвуть у грудні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Радник президента: Дату проведення Об’єднавчого собору назвуть у грудні

Facebook / Українська Православна Церква

Дату проведення Обʼєднавчого собору українських церков Вселенський патріарх назве у грудні. Про це повідомив радник президента Ростислав Павленко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, засідання Собору також відбудеться до кінця 2018 року.

«Собор збереться у грудні. За кілька днів Вселенський патріарх Варфоломій назве дату [в грудні цього року], на яку буде призначено Собор. Архієреї з КП, УАПЦ і охочі з МП зберуться, затвердять Статут, оберуть предстоятеля. Він невідкладно поїде до Фанару, співслужитиме із Вселенським Патріархом і отримає Томос», — наголосив Павленко.

За його словами, на Синоді Вселенського патріархату у Стамбулі 27—29 листопада схвалили текст Томоса для України. Документ стане публічним лише після того, як його особисто отримає новообраний предстоятель Єдиної української православної церкви.

«Це документ, який один раз надається одній людині. А після цього — вже дуже скоро — ми його побачимо. На основі тексту Томоса підготовлені пропозиції до Статута нової Церкви, бо Томос має бути частиною Статута [саме ним констатується незалежність Церкви], і власне на це спрямовані пропозиції», — пояснив радник президента.

  • У Стамбулі 27—29 листопада відбувся Синод Вселенського патріархату, на якому мали оголосити дату Об’єднавчого собору українських православних церков. Після цього священнослужителі України повинні прийняти рішення про обʼєднання церков та обрати предстоятеля. Саме йому Вселенський патріархат вручить Томос про автокефалію.
  • 29 листопада Константинополь затвердив проект статуту Української православної церкви. Однак у тексті відсутня дата проведення Об’єднавчого собору Української православної церкви.