Єврокомісія схвалила Україні перший транш на 500 млн євро за новою програмою макрофінансової допомоги

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Єврокомісія схвалила Україні перший транш на 500 млн євро за новою програмою макрофінансової допомоги

Valsts kanceleja / Flickr

Єврокомісія схвалила виділення Україні першого траншу в розмірі 500 млн євро за новою програмою макрофінансової допомоги. Про це йдеться у прес-релізі Єврокомісії на офіційному сайті.

«Європейський Союз демонструє постійну політичну і фінансову підтримку України. Сьогоднішнє рішення Європейської комісії про виплату коштів прийнято у вирішальний момент, коли Україна та її народ зіткнулися з новою агресією з боку Росії і вимагають солідарності з міжнародними партнерами. Така агресивна поведінка не є прийнятною в сучасній Європі», — заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Україна виконала політичні зобовʼязання, погоджені з ЄС про надання першого траншу за програмою макрофінансової допомоги, що є важливим і обнадійливим сигналом того, що Україна продовжує здійснювати реформи, незважаючи на нинішню ситуацію у сфері безпеки і майбутні вибори», — зазначив єврокомісар з економічних і фінансових питань Московісі.

Разом з новим траншем допомога, виділена Євросоюзом Україна з 2014 року, зросте до 3,3 млрд євро. Це найбільший обсяг коштів, виділений Європейським союзом країні, що не є його членом.

«Щиро вдячний Єврокомісії за позитивне рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 500 млн євро», — написав президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

14 вересня Україна і ЄС підписали кредитну угоду і меморандум про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги на 1 млрд євро. Верховна Рада України ратифікувала меморандум 8 листопада 2018.

Україна в минулому році не отримала третій транш на суму 600 млн євро. Причиною цього стало небажання вводити автоматичну перевірку електронних декларацій, можливість переглянути е-декларації для активістів та створити реєстр кінцевих власників підприємств.