Верховний суд визнав незаконним звільнення скандального екс-голови Вищого госпсуду Татькова

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Верховний суд визнав незаконним звільнення скандального екс-голови Вищого госпсуду Татькова

Гонтар Володимир / УНІАН

Касаційний адміністративний суд Верховного суду задовольнив позов екс-голови Вищого господарського суду Віктора Татькова, якого розшукують правоохоронці, про визнання незаконною постанови про звільнення його з посади судді. Про це повідомляють «Українські Новини».

Рішення ухвалили на засіданні суду 30 листопада.

«Позов задоволений... Про поновлення на посаді не йдеться, мова тільки формально про те, що постанову скасовано. Більш того, рішення не набрало чинності, Верховна Рада подасть апеляційну скаргу», — повідомив адвокат Татькова Павло Попков.

Попков наполягає, що парламент голосував за звільнення Татькова із порушенням регламенту Верховної Ради, порядку голосування і правил про особисте голосування, тобто так званим кнопкодавством.

У Верховної Ради буде 30 днів для подачі апеляції.

  • У кінці вересня 2016 року Віктор Татьков потрапив під люстрацію.
  • 5 жовтня 2016 Татьков вилетів до Польші. Він виїхав «на лікування» за кордон і в Україну вже не повернувся.
  • 17 жовтня 2016 року Генпрокуратура повідомила про підозру Татькову і його заступнику Артуру Ємельянову в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ.
  • ЗМІ раніше називали Татькова творцем системи «донецького правосуддя» у столичних судах.
  • У квітні 2018 Печерський суд Києва дав дозвіл на його затримання.
  • Татьков відмовився від добровільної екстрадиції в Україну і просить Австрію надати йому політичний притулок.
  • 2 жовтня 2018 року Татькову заочно висунули нові підозри й оголосили його в розшук за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей), ч. 1 ст. 255 (створення ОЗГ), ч. 4 ст. 368 (хабарництво), ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення), ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (пособництво в прийнятті суддею неправосудного рішення), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 2 ст. 376-1 (втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) Кримінального кодексу.
  • Українські правоохоронці звинувачували його в тому, що суддя отримував незаконним способом гроші, за які придбав велику кількість елітного нерухомого майна в Україні та в інших країнах Європи.
  • Подільський районний суд Києва заарештував понад 100 обʼєктів нерухомості, що належать оточенню екс-голови Вищого господарського суду Віктора Татькова.