«Від контрабанди до сепарів, від наркотрафіку до корупції». Членів ТСК у справі Гандзюк у Херсоні «нажахали» свідчення про ситуацію в області

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Засідання тимчасової слідчої комісії щодо вбивства радника мера Херсона Катерини Гандзюк і нападів на інших активістів пройшло в Херсоні в закритому режимі. Причина — свідчення правоохоронців про ситуацію в області.

Один з учасників засідання — депутат Верховної Ради Борислав Береза — повідомив, що у відкритому режимі комісія заслухала керівництво Херсонської області та Херсона. «У закритому режимі заслухали представників прокуратури, СБУ та Нацполіції. Крім того, в закритому режимі почали заслуховувати свідчення громадських активістів», — повідомив нардеп. За його словами, інформація, отримана комісією, «жахає».

«Від контрабанди до сепарів, від наркотрафіку до глобальної корупції, від спайки влади з криміналом до вирубки лісу, від співпраці з окупаційною владою Криму до впливу регіоналів-втікачів на регіон. Те, що тут відбувається, це не дно — це гірше. Тут треба вводити надзвичайний стан, тому що воєнний стан поліпшень не дав», — написав Береза.

Інший член комісії — нардеп Мустафа Найєм — також назвав те, що відбувається в області, «махровим феодалізмом».

«Жоден військовий стан не рятує від спайки політиків із нелегальним бізнесом, колишніх із новими, кримінальних авторитетів із правоохоронними органами. І це стосується не тільки вбивства Катерини Гандзюк. Трагедія з Катериною — це лише вершина айсберга», — написав Найєм.

Нардеп додав, що внутрішній регламент роботи ТСК не дозволяє публікувати всі факти, озвучені на закритій частині засідання, оскільки це може перешкодити слідству. «Вся ця інформація буде в звіті комісії. І я залишаю за собою право в разі відсутності реакції правоохоронних органів оприлюднювати все, що нам стало відомо, після закінчення роботи ТСК», — написав нардеп.

Нардеп Олена Сотник пояснила, що рішення перейти на закритий режим засідання прийняли на прохання громадських активістів. «Змушені були прийняти рішення про перехід у закритий режим — на прохання цілої низки активістів. Очевидно, що вони бояться за свою безпеку та відчувають загрозу», — написала вона. Сотник додала, що виступає за надання охорони оточенню Гандзюк.

Ще один учасник — нардеп Ігор Луценко — повідомив, що відразу після засідання комісії один зі свідків заявив, що його затримали поліцейські та збираються проводити обшук і знімати відбитки пальців.

«Я сказав, що підʼїду розберуся, що відбувається, чи законні підстави затримання. Свідок відомий своєю критикою влади, і це може бути пресингом з метою змусити його не давати інформацію. Найприкметнішим було те, що як тільки поліція дізналася, що приїдуть нардепи, вона щезла», — написав нардеп.