Україна, санкції, Ілон Маск. «Роскомос» пояснив невдачі із запуском своїх ракет

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна, санкції, Ілон Маск. «Роскомос» пояснив невдачі із запуском своїх ракет

Roscosmos / Flickr

Російська корпорація «Роскосмос» випустила звіт за 2017 рік, у якому визнала, що за якістю космічної техніки не може перевершити конкурентів.

Відповідно до нього, у 2017 році «Роскосмос» планував запустити 25 ракет-носіїв, але в підсумку запустив тільки 21. Також там зазначили, що як і раніше відбуваються аварії російської техніки, хоча середній рівень аварійності знижується: якщо в 2014 році було три аварії, то в 2017-му — одна.

Падіння конкурентоспроможності Росії на ринку космічних запусків у «Роскосмосі» повʼязали з приватними компаніями зі США. Російська компанія вважає, що вони надають послуги за «демпінговими цінами». Як приклад у звіті навели компанію SpaceX Ілона Маска і її сімейство ракет-носіїв Falcon.

Іншою проблемою в компанії назвали поставки комплектуючих для ракетоносіїв з України. Росіянам довелося відкласти запуск трьох космічних апаратів через недопоставки українськими партнерами комплектуючих.

Ще однією проблемою для «Роскосмосу» стало скорочення бюджетного фінансування через санкції. Цією обставиною корпорація пояснює невиконання плану з виробництва ракетно-космічної техніки.