«Справедлива справа» і «Буря в пустелі». theБабель зібрав усе, чим запамʼятався Джордж Буш — старший у політиці

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Справедлива справа» і «Буря в пустелі». theБабель зібрав усе, чим запамʼятався Джордж Буш — старший у політиці

Mark Wilson / Getty Images

Вночі 30 листопада у своєму будинку в Хʼюстоні помер 41-й президент США Джордж Буш. Йому було 94 роки, він пережив свою дружину Барбару на вісім місяців.

Джордж Буш — молодший у Facebook назвав свого батька «найблагороднішою людиною». «Джеб, Нейл, Марвін, Доро [діти Джорджа Буша — старшого] і я з сумом повідомляємо, що після 94 видатних років наш дорогий батько помер. Джордж Герберт Уокер Буш був найблагороднішою людиною і кращим батьком, про якого може просити син або донька», — написав екс-президент.

Джордж Буш (республіканець) офіційно вступив на посаду президента США, змінивши Рональда Рейгана, 20 січня 1989 року. Він пробув на посаді до листопада 1992 року, коли програв президентські вибори демократу Біллу Клінтону.

theБабель зібрав усе, чим був відомий Джордж Буш — старший у політиці.

Сімʼя і молоді роки

Народився 12 червня 1924 року в Мілтоні (Массачусетс) у родині сенатора й банкіра Прескотта Буша. З 17 років служив військовим льотчиком під час Другої світової. У 1944 році його літак було збито над Японією. Закінчив Єльський університет, згодом зайнявся нафтовим бізнесом у Техасі.

Президентська кампанія

Одна з промов Буша-старшого під час президентської кампанії 1988 року увійшла в історію під назвою «Тисяча барв світла». Вона була адресована представникам республіканської партії. В ній політик підкреслив постулати, на які він збирався спиратися у разі обрання на пост президента країни. Зокрема, зазначив власне неприйняття абортів, а також заявив, що підтримає смертну кару, право громадян Сполучених Штатів на носіння вогнепальної зброї і не допустить уведення нових податків.

На виборах Джордж Буш обійшов губернатора Массачусетсу Майкла Дукакіса на 7,8% (53,4% проти 45,6%).

«Тоталітарна ера відходить, старі ідеї здуваються як листя з неживих дерев. Світ, оновлений свободою, здасться щойно народженим, і дні диктаторів закінчаться», — сказав Буш в інавгураційній промові.

Відносини США — СРСР

На посту президента США Джордж Буш провів кілька зустрічей з керівником СРСР Михайлом Горбачовим. В результаті політики підписали офіційний договір про обмеження так званої «гонки озброєнь». У 1992 році Буш-старший і Борис Єльцин підписали документ, що означав повне припинення холодної війни між країнами.

Також на його правління прийшлося падіння Берлінської стіни в 1989 році.

Вторгнення США в Панаму

У 1989 році Джордж Буш — старший віддав наказ про військове вторгнення в Панаму. Рішення на проведення операції «Справедлива справа» було прийняте 18 грудня. Військові вирушили в Панаму для арешту президента Мануеля Норʼєги за звинуваченням у торгівлі наркотиками. Війська швидко зайняли всі стратегічні обʼєкти, включно з головним аеропортом Панами, військові бази й порти. Норʼєга спробував втекти, але 3 січня здався і був екстрадований до США. Незабаром більша частина американських підрозділів була виведена з країни.

Війна в Іраку

У 1991 році, коли Ірак відмовився вивести війська з окупованого Кувейту, Джордж Буш — старший санкціонував військову операцію «Буря в пустелі». Протягом кількох днів наземної операції була здобута перемога, Ірак змусили звільнити Кувейт і визнати всі резолюції Ради Безпеки ООН щодо конфлікту. Тоді рейтинг схвалення Буша злетів до 89%.

Фрази, які приписують Джорджу Бушу — старшому

  • «Я ніколи не вибачатимуся за Сполучені Штати Америки, попри будь-які факти».
  • «Мені не потрібна Америка, яка закрита для світу. Мені потрібен світ, відкритий для Америки».
  • «Компетентність — це вкрай сумнівна чеснота. Для мене це те саме, що відправляти поїзди точно за розкладом, не знаючи, куди вони їдуть».
  • «Я не в захваті від атеїстів. Не впевнений, що їх можна вважати добропорядними громадянами і тим більше — патріотами. Адже ми — нація, яку проводить Господь».
  • «Ах, якби вдалося утримати Союз від розпаду, якби він звик до нашої доброї руки і став згодом ручним як кімнатна собачка... Але вже нічого не вдієш. Усі ці шакали самі вирішують свою долю — я знаю росіян, вони нічого не пробачать, нічого не забудуть».

Зазначимо, що неофіційне прізвисько «старший» Джордж Буш отримав після того, як його син Джордж Буш — молодший у 2001 році став 43-м президентом США, щоб усунути неоднозначність тлумачення фрази «президент США Джордж Буш».

В останні роки екс-глава держави страждав на хворобу Паркінсона і був змушений пересуватися в інвалідному кріслі.