У Грузії — масштабні мітинги проти фальсифікації виборів. Опозиція висунула ультиматум

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

У Грузії відбувся мітинг проти результатів виборів президента. Також учасники акції протесту вимагали проведення дострокових парламентських виборів. Акцію провела обʼєднана опозиція. Мітинг проходив у Тбілісі, на проспекті Руставелі.

Як заявив кандидат у президенти від обʼєднаної опозиції Грігол Вашадзе, головна вимога — проведення дострокових парламентських виборів у країні. Він також повідомив про плани опозиції через суд домагатися анулювання підсумків другого туру виборів президента.

«Ми не визнаємо вибори проведеними, ми не визнаємо їх результати. У Грузії сьогодні немає президента», — заявив Вашадзе. Він озвучив ультиматум, висунутий опозицією владі, повідомляє «Sputnik Грузія». Керівництву країни пропонується створити робочу групу «і разом вийти з цієї політичної кризи». Для створення робочої групи і виконання вимог владі дали термін до 16 грудня, тобто до інавгурації нового президента Грузії.

Як заявив на мітингу керівник передвиборного штабу Вашадзе, однофамілець кандидата в президенти Георгій Вашадзе, у разі, якщо влада не відповість на вимоги, опозиція наступного разу збере на мітинг у Тбілісі вдесятеро більше своїх прихильників.

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звернувся до присутніх по Skype.

«Я один із вас у цій боротьбі, але тієї ж секунди, тільки-но ви покличете мене, я опинюся поряд з вами, поруч з вашими лідерами», — передає слова Саакашвілі українська служба «Радіо Свобода». Також у поширеному раніше зверненні Саакашвілі зазначив, що «на призначену на 16 грудня інавгурацію президента народ повинен відповісти конструктивно, спокійно, у рамках закону, але масово. Ми не дамо можливості покласти в кишеню вкрадені у народу вибори».

Мітинг опозиції завершився без інцидентів.