Називав саудівського принца «звіром». CNN отримав доступ до сотень повідомлень Хашоггі у WhatsApp

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Називав саудівського принца «звіром». CNN отримав доступ до сотень повідомлень Хашоггі у WhatsApp

Omar Shagaleh / Anadolu Agency / Getty Images

Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі критикував Саудівську Аравію і її спадкоємного принца Мухаммеда ібн Салмана. Телеканал CNN отримав ексклюзивний доступ до понад 400 повідомлень журналіста в месенджері WhatsApp, написаних до того, як він був убитий в саудівському консульстві у Стамбулі .

Хашоггі описує ібн Салмана, називаючи його «звіром» і «пакманом», який «буде пожирати всіх на своєму шляху», навіть своїх прихильників.

Телеканал отримав ексклюзивний доступ до листування у WhatsApp між журналістом і активістом Омаром Абдул Азізом з Монреаля. Повідомлення включають в себе аудіозаписи, фото та відео.

«Чим більше жертв він їсть, тим більше хоче. Я не здивуюся, якщо утиски дійдуть навіть до тих, хто його підтримує», — писав Хашогги у травні.

Розмова показує, що співрозмовники почали планувати молодіжний онлайн-рух для стримування саудівської влади. У серпні Хашоггі запідозрив, що листування було перехоплене. Через два місяці його вбили.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашогги зник 2 жовтня після того, як зайшов в генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі. Спочатку влада Саудівської Аравії заявляла, що злочин став результатом раптової бійки, але потім визнали, що вбивство Хашоггі було навмисним.
  • За версією турецьких слідчих, Хашоггі задушили відразу після входу до будівлі генконсульства, а потім його тіло розчленували і розчинили в кислоті.
  • 17 листопада видання The Washington Post написало, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд.