Катар заявив, що виходить з Організації країн-експортерів нафти

Автор:
Олена Мельник
Дата:

З 1 січня 2019 року Катар виходить з Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК). Як пише «Радіо Свобода», про це 3 грудня заявив міністр енергетики країни Саад аль-Каабі.

Зараз в ОПЕК входять 15 країн, найбільший виробник нафти з них — Саудівська Аравія. Минулого року відносини між Саудівською Аравією та Катаром різко загострилися. Ер-Ріяд, разом із ОАЕ, Бахрейном і Єгиптом, розірвав зв’язки з Дохою, звинувативши владу Катару в підтримці тероризму.

Катар — найбільший експортер скрапленого природного газу у світі.

ОПЕК своєю місією називає «координацію й об’єднання нафтової політики країн-членів і забезпечення стабілізації нафтових ринків».

За словами міністра, країна хоче зосередитися на виробництві природного газу, пише Bloomberg. Також країна не буде виконувати угоди ОПЕК після виходу з організації.

Агентство відзначає, що несподіване оголошення Катару відбулося всього за кілька днів до початку принципової зустрічі членів ОПЕК і їх союзників. Сторони зважують спільні скорочення виробництва, щоб стабілізувати ринок, який пережив найгірший місяць за останні десять років. Це перша близькосхідна країна, яка покине ОПЕК.

  • У листопаді ціна нафти марки Brent опустилася нижче $59 за барель — уперше з жовтня 2017 року. Члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) мають домовитися скоротити видобуток нафти на 1,4 млн барелів на добу.