Затриманого у Грузії соратника Семенченка Луку Чхетію 11 грудня чекає суд в Україні

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Громадянин Грузії Лука Чхетія, якого затримали у Грузії разом з шістьма українцями 2 грудня, є підсудним і в Україні.

Його звинувачують в опорі працівнику правоохоронного органу. Йдеться про сутички із поліцією під Соломʼянським судом, які відбулися 15 лютого 2018 року. Того дня суд розглядав запобіжний захід меру Одеси Геннадію Труханову. Коли почалися сутички, правоохоронець отримав кульове поранення. Поліція затримала декілько людей. Серед них був Чхетія, якого відпустили на поруки депутатам Семену Семенченку, Єгору Соболєву, Володимиру Парасюку та іншим.

Сутички із поліцією під Соломʼянським судом, 15 лютого 2018 року.

Pyotr Sivkov \ Getty Images

Обов’язки, які поклав на нього суд, зокрема забороняли йому виїзд з населеного пункту, де він мешкав. Але вони спливли 16 квітня 2018 року і більше не поновлювались. А влітку обвинувальний акт щодо Чхетії передали до Шевченківського суду.

Як розповіла theБабелю речник прокуратури Києва Надія Максимець, зараз суд перебуває на стадії дослідження матеріалів кримінального провадження. Останнє засідання було 28 листопада, Чхетія на ньому був. Наступне засідання відбудеться 11 грудня. «До цього часу проблем із відвідуванням засідання у нього не було», — сказала вона.

При цьому Максимець повідомила, що поки офіційного підтвердження, що Чхетія затриманий у Грузії, прокуратура не отримувала.

Наразі Чхетію, як і шістьох українців, затримали у Грузії за статтею «Незаконна купівля та зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин».

Згідно з практикою, яка склалася, матеріали української справи Чхетії можуть відправити у Грузію для розгляду в місцевому суді.

Справи затриманих українців так само можуть направити в Україну для розгляду. У разі винесення обвинувального вироку, вони відбуватимуть покарання в Україні. Можливо, що українці постануть перед судом у Грузії, і у випадку обвинувального вироку, їх відправлять в Україну для відбування покарання. Але ці питання вирішуються на рівні апаратів Генеральних прокуратур обох країн.