«Під виглядом бухгалтерських документів розсилали віруси». СБУ запобігла кібератаці на системи судової влади України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України запобігла спробі російських спецслужб здійснити кібератаку на телекомунікаційні системи судової влади України, повідомляє прес-служба відомства.

Фахівці української спецслужби зафіксували, що кібератака почалася через розсилку електронною поштою заражених вірусом підроблених бухгалтерських документів. Коли файли відкривали, на компʼютери таємно завантажувалося шкідливе програмне забезпечення.

Виявлена вірусна програма зʼєднувалася з контрольно-командними серверами, що мають, за словами СБУ, російські ІР-адреси. Задум спецслужб РФ, на думку фахівців СБУ, полягав у порушенні роботи судової інформаційної системи України.

  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його ввели на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • Через це Україна посилює охорону й оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших обʼєктів інфраструктури. З 27 листопада запроваджено особливий режим роботи залізничного транспорту.