США дали Росії два місяці на повернення до угоди про ракети середньої і малої дальності. Інакше вийдуть з договору

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США дали Росії два місяці на повернення до угоди про ракети середньої і малої дальності. Інакше вийдуть з договору

NATO / Flickr

США припинять свої зобовʼязання за договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання, пише Интерфакс.

Державний секретар США Майк Помпео на прес-конференції НАТО в Брюселі заявив, що протягом 60 днів Штати не будуть виробляти або розміщувати жодних систем, які не відповідають ДРСМД. «Подивимося, що станеться за ці 60 днів», — заявив Помпео.

Що це за угода?

Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, який у 1987 році підписали радянський лідер Михайло Горбачов та американський президент Рональд Рейган.

Учасники договору зобовʼязалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1 000—5 500 км) і малої (500—1 000 км) дальності. Також сторони мали протягом 3 років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500—5 500 км.

Загалом до червня 1991 року СРСР ліквідував 1 846 ракетних комплексів, США — 846 комплексів. У 1992 році угоду перепідписали, залишивши в ній заборону на розробку і прийняття на озброєння таких ракет. Пізніше США звинуватили Росію в порушенні угоди через виробництво комплексів «Іскандер» та балістичних ракет «РС-26» та «Ярс-М».