Зонд NASA наблизився до найбільш небезпечного для Землі астероїда

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Зонд NASA під назвою Osiris-Rex наблизився до астероїда Бенну (Bennu), який вважається найбільш небезпечним для Землі, пише The Guardian.

Очікують, що зонд вийде на орбіту астероїда до 31 грудня. Жоден корабель ніколи не обертався навколо такого маленького космічного обʼєкта, пише видання.

Бенну має форму ромба та приблизно 500 метрів у діаметрі. Астероїд повинен пройти повз Землю приблизно через 150 років. «Якщо він зіткнеться із Землею, Бенну, ймовірно, створить на планеті кратер», — пише The Guardian.

Osiris-Rex має зібрати зразки пилу і гравію з астероїда. Повернутися на землю зонд повинен у вересні 2023 року. Вчені сподіваються з допомогою цих досліджень дізнатися більше про джерело води в сонячній системі та про походження органічних молекул, з яких виникло життя.

У NASA наголосили, що раніше отримували зразки кометного пилу, але ніколи не здобували зразків астероїдів. В агентстві додали, що контакт з Бенну суттєво не змінить його орбіти і не зробить астероїд більш небезпечним для Землі.