Парубій заявив, що неможливо провести вибори в областях із воєнним станом

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Парубій заявив, що неможливо провести вибори в областях із воєнним станом

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Виборчий процес у територіальних громадах 10 областей, де оголошено воєнний стан, буде розпочато знову після його завершення.

Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, передає «Інтерфакс-Україна».

«Хотів би повідомити, що ми провели детальні консультації з Центральною виборчою комісією, з комітетом Верховної Ради, юридичним відділом і прийшли до розуміння, що, на жаль, на сьогодні це вже неможливо зробити [провести вибори в громадах, де діє воєнний стан], адже процес проведення виборів вже був перерваний, і фактично він не може повернутися в ту саму точку — він має починатися спочатку», — повідомив Парубій на форумі місцевого самоврядування.

Парубій додав, що Центрвиборчком оголосить і проведе вибори у відповідних громадах після завершення воєнного стану.

«Щоб не поставити під сумнів юридичні обставини, право вибору і право конкуренції під час проведення цих виборів», — підкреслив спікер.

Президент Петро Порошенко заявив, що «у нас є всі передумови для спокійного проведення виборів в ОТГ, так само як для підготовки до офіційного старту президентських виборів». Глава держави вніс до Верховної Ради проект закону, який повинен врегулювати проведення місцевих виборів 23 грудня у звʼязку з введенням воєнного стану в країні.

«Йдеться про те, щоби зробити виняток і провести голосування в новоутворених ОТГ», — підкреслив Порошенко.

  • Законопроект №9357, який передбачає проведення місцевих виборів 23 грудня, зареєстровано у парламенті в понеділок, 3 грудня.
  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його запровадили на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • theБабель дав відповіді на 10 запитань про те, як воєнний стан позначиться на мешканцях України і що взагалі все це означає.