Суд засудив Януковича до 13 років тюрми. Його визнали винним у державній зраді та в посібництві у веденні агресивної війни

Автори:
Олена Мельник, Олег Панфілович
Дата:
Суд засудив Януковича до 13 років тюрми. Його визнали винним у державній зраді та в посібництві у веденні агресивної війни

Мосієнко Андрій / УНІАН

Оболонський районний суд Києва визнав колишнього президента Віктора Януковича винним у державній зраді та в посібництві у веденні агресивної війни.

Януковича засудили до 13 років увʼязнення за ч.1 ст.111 (державна зрада), а також до 12 років за ч. 5 ст. 27 (посібництво у злочині) ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни) Кримінального кодексу.

На підставі статті 70 Кримінального кодексу за сукупністю злочинів шляхом поглинання меншого суворого покарання більш суворим Януковичу призначили остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі.

Разом з тим, суд визнав Януковича невинним за звинуваченням у посібництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Прокуратури просили засудити Януковича до 15 років в’язниці та стягнути з нього 98 561 грн процесуальних витрат за судові експертизи.

Сам Віктор Янукович 24 січня не був присутній під час оголошення вироку і не виходив із судом на відеозв’язок. Його адвокат Віталій Сердюк повідомив theБабелю, що колишньому президенту України зробили операцію і він проходить реабілітацію. Також захист заявив, що Януковичу вчасно «умисно не повідомили дату засідання», і нагадав, що захист мали поінформувати про судове засідання за три дні до його проведення.

  • Суд розглядав цю справу з кінця червня 2017 року. За цей час відбулося понад 90 засідань, допитали чинного президента, спікера, секретаря РНБО та екс-голову СБУ — всього понад 50 свідків. Один за одним змінювалися адвокати, під час засідань траплялися бійки, учасники кілька разів викликали поліцію.
  • Суд завершив дебати у справі 30 жовтня .Перед тим, як піти у нарадчу кімнату і оголосити вирок, судді надали право Януковичу виступити з останнім словом або особисто, або через відеозв’язок. Засідання призначили на 19 листопада, проте тоді адвокат екс-президента Олександр Горошинський заявив, що Янукович знерухомлений ,бо травмувався під час гри у теніс і з лікарняного ліжка участі в суді не братиме. Суд переніс слухання на 5 грудня, але Янукович знову не вийшов на зв’язок і тому не виступив з останнім словом .
  • Оболонський районний суд відмовився знову відкладати засідання через стан здоровʼя Януковича і пішов до нарадчої кімнати, у якій провів понад півтора місяці. Оголошувати вирок суд почав уранці 24 січня.