Суд зобовʼязав музей у США повернути стародавню статую в Італію, але музей відмовляється віддавати реліквію

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Суд зобовʼязав музей у США повернути стародавню статую в Італію, але музей відмовляється віддавати реліквію

The J. Paul Getty Museum

Вищий суд Італії ухвалив рішення, що музей Гетті в Лос-Анджелесі повинен повернути бронзову статую віком у 2000 років, яку музей свого часу купив майже за $4 млн (112 млн грн) в 1977 році. Про це пише The Guardian.

Статуя також відома як Getty bronze, її створив грецький скульптор Лісіпп між 300 і 100 роками до н. е.

Музей присягнувся захищати своє «законне право» на грецьку статую після того, як суд сказав, що вона повинна бути повернена в Італію. Бронзову статую виявили рибалки з Пезаро на узбережжі Адріатичного моря Італії, в 1964 році. Її кілька разів продавали, і в результаті більше 40 років тому статую купив американський музей.

Італія завжди стверджувала, що статую вивезли з країни контрабандою, і вона придбана незаконно. Перший офіційний запит про повернення зі США був зроблений у 1989 році. Після 11-річного судового розгляду Вищий суд відхилив апеляцію Музею Дж. Поля Гетті проти наказу судді Пезаро Джакомо Гаспаріні про конфіскацію статуї.

Міністр культури Італії Альберто Бонісолиі закликав владу США швидко діяти від імені країни, щоб «підтримати реституцію творіння Лісіппа в Італію».

«Я радий, що цей судовий процес остаточно завершився, і було визнано право на повернення надзвичайно важливої частини спадщини нашої країни», — додав він.

Але музей відмовився віддати реліквію, заявивши, що буде оскаржувати це рішення. Музей стверджував, що статуя була виявлена в міжнародних водах, і вказав, що вона була придбана музеєм через девʼять років після того, як Вищий суд Італії вирішив, що немає жодних доказів того, що статуя належала Італії.

«Суд не представив жодних письмових пояснень чи підстав для його вирішення, ще 50 років тому не було доказів італійської власності», — заявила в заяві Ліза Лапін, віце-президент Гетті зі звʼязків з громадськістю.

«Крім того, статуя не є і ніколи не була частиною культурної спадщини Італії. Випадкове відкриття італійськими громадянами не робить статую італійським обʼєктом. Знайдений за межами будь-якої сучасної держави і занурений у море впродовж двох тисячоліть предмет має лише випадковий звʼязок з Італією», — додала вона.

Експерти заперечують це. Рибалки, які знайшли артефакт, продали його у Фано (провінція Пезаро) італійському арт-дилеру Джакомо Барбетті. Барбетті зберігав статую в будинку свого батька, перш ніж ії перевезли в місто Губбіо (Умбрія) в 1965 році, де й продали невідомому покупцеві з Мілана. Статуя ще кілька разів переходила з рук в руки, поки її не придбав музей Гетті.

Статуя є одним з найбільш популярних експонатів у музеї Лос-Анджелеса, але її правова власність оскаржується з того часу, як Гетті купив її у німецького арт-дилера Хермана Хайнца Герцера в 1977 році.

Ціна статуї склала майже в 800 разів більше, ніж ті 5 600 доларів, що італійські арт-дилери дали рибалкам, які її знайшли.

Музей Гетті — найбільший художній музей Каліфорнії і загалом на західному узбережжі США. З грудня 1997 року музей розташований в Лос-Анджелесі.