#InternationalVolunteerDay. theБабель зібрав топ-5 фактів про українських волонтерів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
#InternationalVolunteerDay. theБабель зібрав топ-5 фактів про українських волонтерів

Brendan Hoffman / Getty Images

5 грудня світ відзначає Міжнародний день волонтера. Його у 1980 році запровадила Генасамблея ООН. Таким чином ООН закликала уряди усього світу спонукати своїх громадян у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги на волонтерських засадах.

Волонтерство існує давно і є досить поширеним та престижним у західних країнах. В Україні ж такий вид діяльності зʼявився порівняно недавно. theБабель зібрав пʼять головних фактів про українських волонтерів.

Визнали лише 15 років тому

Волонтерський рух зʼявився наприкінці XIX століття. В Україні волонтерство зʼявилося на початку 90-х минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів у грудні 2003 року.

Серед волонтерів найбільше жінок

Переважну більшість (понад 80%) волонтерів складає молодь віком від 15 до 19 років. При цьому, за різними дослідженнями, понад 72% з них — жінки.

Найбільш масовий захід за участі волонтерів у історії України

Це чемпіонат Європи з футболу Євро-2012. У його організації офіційно брали участь понад 12 тисяч волонтерів, 2879 з яких — волонтери УЄФА. До речі, серед них був і найстаріший волонтер України — 78-річний житель Донецька.

Війна на сході як рушійна сила волонтерського руху

Початок бойових дій на Донбасі сприяв новому сплеску волонтерського руху в Україні. За різними даними, з 2014 року українським бійцям на сході допомагали близько 15 тис. волонтерів та 2,5 тис. волонтерських організацій. Спільними зусиллями вони збирають кошти, речі, продукти, транспорт, будматеріали і доставляють це на схід. Загалом з 2014 року, за оцінкою керівника волонтерської групи «Повернись живим» Віталія Дейнеги, волонтери зібрали на потреби військових понад 1 млрд грн.

Авторитет в українському суспільстві

За даними січневого дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, українці найбільше довіряють саме волонтерам та громадським організаціям (37% опитуваних). Стільки ж довіряють Збройним силам України. У Фонді підкреслили, що рівень довіри до волонтерських організацій залишається стабільно високим з початку війни.