Торгові війни, Brexit, ціни на нафту. Bloomberg назвав головні загрози світовій економіці в 2019 році

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Аналітики агентства Bloomberg у своєму матеріалі назвали головні загрози для зростання світової економіки в 2019 році.

Торгові війни

Говорячи на цю тему, експерти звертають особливу увагу на відносини між США і Китаєм. Лідери цих країн домовилися припинити нагнітання протиріч у взаємній торгівлі.

Між тим, у Вашингтоні вже пообіцяли підвищити наявні тарифи на широкий перелік китайської продукції до 25%, якщо суперечки не вирішаться протягом трьох місяців.

Експерти агентства впевнені, що від запровадження таких мит на імпорт усіх китайських товарів ВВП Китаю може втратити до 1,5% в 2019 році, а світова економіка — до 5% загалом.

Brexit

Експерти Bloomberg зазначають, що якщо Велика Британія вийде з Європейського союзу без будь-яких домовленостей, її економіка втратить до 2030 року приблизно 7% в порівнянні з іншими членами ЄС. При цьому, навіть якщо країна залишиться в митному союзі Єросоюзу, то падіння ВВП Великої Британії може скласти до 2030 року близько 3%.

Ціни на нафту

Серйозну загрозу для світової економіки наступного року може скласти ситуація з цінами на нафту. Експерти вважають, що ключовими стануть відносини США та Ірану, а також дії країн Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та країн, які не входять в ОПЕК в рамках угоди по скороченню видобутку нафти.

Серед інших загроз аналітики Bloomberg назвали ситуацію з прийняттям держбюджету в Італії, контрольований демократами Сенат США, а також ситуацію в Південно-Китайському морі.