Вночі: у Канаді заарештували головного фіндиректора Huawei, у Вашингтоні попрощалися з Бушем-старшим, а біля берегів Японії зіштовхнулися військові літаки США

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Канаді заарештували головного фіндиректора Huawei

Канада заарештувала головного фінансового директора китайської компанії Huawei Technologies Ванчжоу Мен. Їй загрожує екстрадиція до Сполучених Штатів за підозрою в порушенні торгових санкцій США проти Ірану. Слухання про заставу призначено на пʼятницю, 7 грудня. Мен є заступником голови правління Huawei Technologies і дочкою її засновника Рена Чженфея. Її арешт в Ванкувері відбувся за запитом влади США.

У Вашингтоні попрощалися з Бушем-старшим

У Сполучених Штатах попрощалися з 41-м президентом країни Джорджем Бушем — старшим, який помер у віці 94 років у себе вдома в Хʼюстоні. Офіційна церемонія пройшла в Національному соборі у Вашингтоні, куди покриту державним прапором труну з тілом колишнього президента під звуки артилерійського салюту доставили з ротонди Капітолію. На церемонії прощання були присутні президент Дональд Трамп, четверо колишніх президентів країни, сімʼя Джорджа Буша, політики, колишні керівники кількох держав, з якими співпрацював Буш. Із прощальним словом виступив син екс-президента Джордж Буш — молодший.

Два військові літаки США зіткнулися біля узбережжя Японії

Американські винищувач-бомбардувальник F/A-18 і літак-заправник КС-130 зіткнулися в ніч на 6 грудня біля узбережжя Японії. Повітряні судна злетіли з бази морської піхоти США в Івакуні і проводили плановий навчальний політ. Один американський військовослужбовець врятований, шість поки вважаються зниклими безвісти. Рятувальна операція триває.

В Ізраїлі понад 30 тисяч людей вийшли на мітинг проти насильства

В Ізраїлі понад 30 тисяч людей вийшли на акцію протесту проти насильства над жінками. Мітинг є частиною акцій, які почалися минулого тижня після вбивства двох дівчат-підлітків. Демонстранти вимагають від влади збільшити фінансування програм боротьби з насильством. У маніфестації беруть участь представники феміністських рухів, громадські діячі, музиканти, а також родичі жінок, убитих протягом останніх років. Акції тривають в Тель-Авіві та інших містах.

У Німеччині у справі італійської мафії затримано 14 осіб

Поліція ФРН, Бельгії та Іспанії 5 грудня провела масштабну спецоперацію, повʼязану зі справою про наркоторгівлю та шахрайство. У Німеччині обшуки відбулися на 65 обʼєктах, зокрема, в федеральних землях Північний Рейн —Вестфалія, Тюрингія, Баварія і в Берліні. Спецоперація також пройшла на іспанському острові Майорка і в бельгійському місті Вервʼє. У ФРН затримано 14 осіб, шість із них — за ордерами на арешт, виданим в Італії, Бельгії та Нідерландах. Під час обшуків виявлено великі суми готівки та автомобілі, які використовувалися в злочинних цілях. Прокуратура Кельна повідомляє про арешти майна на загальну суму в кілька мільйонів євро. Всього в Німеччині у справі проходять 47 підозрюваних.