CNN: США хочуть відправити у Чорне море військовий корабель через агресію Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

США почали готуватися до відправки військового корабля в Чорне море через посилення напруженості в регіоні після того, як Росія захопила українські судна і затримала українських моряків. Про це повідомляє CNN з посиланням на анонімні заяви трьох американських чиновників.

За даними джерел телекомпанії, американські військові звернулися з проханням до Державного департаменту повідомити Туреччину про свої можливі плани відправити військовий корабель у Чорне море. За їх словами, це є відповіддю на дії Росії проти України в Керченській протоці, яка зʼєднує Чорне та Азовське моря.

Зі свого боку, Міністерство оборони Росії оголосило 5 грудня, що війська РФ в анексованому Криму, провели військові навчання з зенітними ракетними комплексами «Панцирь».

CNN зазначає, що США зобовʼязані повідомити Туреччину про проходження через протоки у відповідності з Конвенцією Монтре — договором 1936 року, який регулює прохід військових кораблів через Босфор і Дарданелли, що зʼєднує Середземне море з Чорним. Згідно з правилами договору, країни, що не мають берегової лінії на Чорному морі, зобовʼязані надати Туреччині повідомлення принаймні за 15 днів до транзиту.

«Ми регулярно проводимо операції з охорони безпеки і стабільності на всій території, де діє 6-й флот США, включаючи міжнародні води і повітряний простір Чорного моря. Ми залишаємо за собою право вільно діяти у відповідності з міжнародними законами і нормами», — заявив представник флоту США Кайл Рейнс, який контролює військово-морські операції в регіоні.