Велика Британія опублікувала секретне листування менеджерів Facebook: «Можна брати гроші за читання будь-яких даних»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Велика Британія опублікувала секретне листування менеджерів Facebook: «Можна брати гроші за читання будь-яких даних»

Chip Somodevilla / Getty Images

У Великій Британії опублікували звіт, в якому містяться листи високопоставлених співробітників Facebook, зокрема засновника компанії Марка Цукерберга. Про це пише Reuters.

Документи були надані у звʼязку із позовом компанії Six4Three проти Facebook.

Як отримали листи?

Звіт з листами опублікував член парламенту Великої Британії Деміен Коллінс увечері 5 грудня. Він розслідує скандал із Cambridge Analytica й отримав ці документи від американського підприємця Теда Крамера з компанії Six4Three, яка судиться з Facebook у США.

Листи були відправлені в період з 2012 по 2015 рік. Оприлюднені дані свідчать про те, що в компанії обговорювалися платежі за доступ до даних користувачів. У Facebook все заперечують.

Що було в листах?

У 2015 році Facebook надав деяким компаніям, включно з Netflix і Airbnb, доступ до даних користувачів. Наприклад, в одному з листів у 2012 році Цукерберг писав, що можна брати гроші від розробників за «читання будь-яких даних, зокрема про друзів».

У списку «привілейованих» компаній — також Badoo та Lyft. Вони отримали доступ до прихованої інформації користувачів, наприклад до прихованого списку друзів.

Що говорить Facebook?

Компанія Facebook прокоментувала публікацію внутрішніх документів компанії владою Великої Британії. Вони опублікували заяву у своєму офіційному блозі. У ньому стверджується, що Facebook ніколи не продавав третім особам дані своїх користувачів.

У заяві йдеться, що тих документів, що є в наявності у Six4Three, замало, щоб відтворити точну картину того, як діяло керівництво соціальної мережі. До того ж дані папери носять виключно вибірковий характер і показують тільки одну версію подій.

«Факти очевидні: ми ніколи не продавали особисті дані своїх користувачів», — йдеться в повідомленні.

Засновник компанії Марк Цукерберг теж оприлюднив заяву, в якій визнав, що в 2014 році в соціальну мережу були впроваджені зміни, які заборонили додатки, що отримували занадто значний доступ до персональних даних користувачів.

«Ми здійснили ці зміни кілька років тому, якби ми зробили це роком раніше, це могло б повністю запобігти ситуації», — написав Цукерберг, маючи на увазі скандал із Cambridge Analytica.

  • Влада Великої Британії отримала у розпорядження внутрішні документи Facebook, включно із приватним листуванням топ-менеджерів і засновника компанії Марка Цукерберга.
  • Велика Британія отримала секретні документи від засновника американської компанії з програмного забезпечення Six4Three під час його поїздки в Лондон. Компанія подала в суд Каліфорнії позов проти соцмережі, звинувативши Facebook у використанні персональних даних користувачів у своїх цілях.
  • 17 жовтня інвестори Facebook запропонували звільнити Цукерберга.
  • 6 вересня виконавчий директор Twitter Джек Дорсі й операційний директор Facebook Шеріл Сендберг свідчили Сенату США у справі про ймовірне втручання Росії у вибори американського президента в 2016 році.