Порошенко пропонує дозволити місцеві вибори 23 грудня під час воєнного стану

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Порошенко пропонує дозволити місцеві вибори 23 грудня під час воєнного стану

Гонтар Володимир / УНІАН

Президент Петро Порошенко пропонує скасувати заборону на проведення в умовах воєнного стану місцевих виборів, призначених на 23 грудня 2018 року в обʼєднаних територіальних громадах. Про це йдеться у проекті закону № 9357, який зареєстрований у парламенті 3 грудня.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що законопроектом пропонується доповнити статтю 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» пунктом 2-2. У ньому передбачається встановити, що заборона проведення в умовах воєнного стану виборів до органів місцевого самоврядування не поширюється на проведення місцевих виборів 23 грудня.

«Метою законопроекту є забезпечення реалізації визначеного частиною першою статті 38 Конституції права громадян України обирати і бути обраними на місцевих виборах, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року», — вказано в описі документу.

  • Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори в 125 обʼєднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради у 22 областях України.
  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його ввели на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • 5 грудня глава Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що неможливо провести вибори в областях із воєнним станом. За його словами, виборчий процес у територіальних громадах «був перерваний, і фактично він не може повернутися в ту саму точку — він має починатися спочатку».
  • theБабель дав відповіді на 10 запитань про те, як воєнний стан позначиться на мешканцях України і що взагалі все це означає.