Рада дозволила Морській охороні стріляти без попередження при обороні та збільшила на 22 км українську територію в Чорному морі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Рада дозволила Морській охороні стріляти без попередження при обороні та збільшила на 22 км українську територію в Чорному морі

Гіманов Олександр / УНІАН

Верховна Рада прийняла закон «Про прилеглу зону України» (№ 8361). За ухвалення закону проголосували 244 депутати.

Документ, зокрема, дозволяє Морській охороні Державної прикордонної служби використовувати зброю без попередження для відбиття нападів та вторгнення на українські кораблі.

Також він збільшує прилеглу зону України у відкритому морі. Зараз така територія становить 12 миль (22 км), але цей показник Рада збільшила вдвічі — до 24 миль (44 км). На цій території Україна буде здійснювати контроль виконання митного, фіскального, міграційного та санітарного законодавства України.

На цій території відтепер Україна отримає право зупиняти, оглядати, затримувати і заарештовувати судна та членів екіпажів, за винятком військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.

Якщо судно порушить українське законодавство у вище зазначених сферах і зробить спробу втекти, уповноважений орган матиме право переслідувати таке судно по гарячих слідах для його затримання і притягнення до відповідальності, відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право переслідування припиняється, як тільки судно увійде в територіальне море держави, під прапором якої ходить, або будь-якої третьої держави.

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Одна з авторів законопроекту Ірина Фриз (була нардепом БПП, зараз — міністр з питань ветеранів) пояснила: «Цей законопроект дозволить де-факто вдвічі збільшити територію контролю в Чорному морі».