«Їм там робити нічого». Росія відреагувала на плани США відправити свій корабель у Чорне море

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Росія вважає, що військова присутність США в Чорному морі лише посилить напруження у регіоні, заявив голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов, передає ТАСС.

Косачов висловив припущення, що Штати справді подали Туреччині запит на прохід через Босфорську протоку. «Відповідно до Конвенції Монтре від 1936 року нечорноморські держави зобовʼязані за 15 днів повідомити про Туреччину можливості проходу своїх кораблів через Босфор і Дарданелли», — зазначив голова комітету ради федерації.

При цьому військові кораблі держав, які не є членами чорноморського басейну, у мирний час можуть перебувати в цьому регіоні не більше 21 дня. «Так що формально ніяких перешкод для заходу американських суден у Чорне море немає, якщо порядок буде дотримано», — заявив Косачов.

Разом з тим, він підкреслив, що американським військовим кораблям «у принципі нічого робити в Чорному морі ні 21 день, ні менше». «Американська військова присутність може лише посилити (і точно посилить) напруженість у регіоні, навіть з урахуванням того, що вона носить лише символічний характер», — наполягає Косачов.

За його словами, це тільки підтвердить, що США не тільки стоять на боці України в ситуації, що склалася, а й «цілком можливо є натхненниками провокаційних дій київського керівництва».