«Втратимо ще одну територію». Полторак заявив, що військові кораблі України продовжать проходити через Керченську протоку

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Втратимо ще одну територію». Полторак заявив, що військові кораблі України продовжать проходити через Керченську протоку

Марків Михайло / УНІАН

Кораблі Військово-морських сил України продовжать проходити через Керченську протоку, заявив міністр оборони Степан Полторак в ефірі телеканалу «Прямий» .

«Що стосується наших Військово-морських сил. Ми, коли будемо готові до проведення наступного переходу для ротацій наших підрозділів, ми будемо здійснювати такі ж проходи з виконанням усіх міжнародних норм і прав. До цього часу, я думаю, міжнародний тиск на РФ дасть можливість їм зрозуміти, що вони не виконують міжнародні зобовʼязання», — сказав він.

Полторак наголосив, що військові не порушили жодного договору під час переходу 25 листопада, коли Росія захопила три українській судна і 24 моряки-члени екіпажу.

«Ми не відмовимося від нашого права проходити через Керченську протоку і від нашого права бути присутніми в Азовському морі. Якщо ми сьогодні відмовимось від проходу через Керченську протоку, це буде означати, що Росія повністю окупувала Азовське море. Ми просто втратимо ще одну територію. Собі ми цього дозволити не можемо», — додав міністр оборони.

  • У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Після цього США і Європейський Союз ввели економічні санкції проти РФ, які кілька разів розширювалися і зміцнювалися.
  • 25 листопада Росія вперше відкрито використала зброю проти України. Російські військові обстріляли українські кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу» і захопили в полон 24 українські моряки. Троє з них отримали поранення.
  • Росія нарощує свої сили поблизу кордону з Україною з серпня, і тепер загроза війни з РФ — найбільша з 2014 року, заявив голова Генштабу Збройних сил Віктор Муженко.