Порошенко написав колонку для NYT. Він розповів про захоплення Росією моряків і похвалив Трампа «за лідерство»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Порошенко написав колонку для NYT. Він розповів про захоплення Росією моряків і похвалив Трампа «за лідерство»

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко написав колонку для газети The New York Times, у якій закликав країни Заходу зробити вибір і припинити «умиротворення Володимира Путіна, яке має смертельні наслідки».

Про агресію Росії і військовий стан

У 2014 році Росія вперше за 70 років спробувала перекроїти карту Європи шляхом військової агресії. Вона захопила Крим і після цього побудувала до півострова міст довжиною 12 миль (майже 19 км). Проте український народ не буде спостерігати, як Росія продовжує анексію. Після Революції Гідності чотири роки тому Україна не змогла її зупинити. «Але сьогодні наша рішучість сильна, і ми готові протистояти Росії», — пише Порошенко. Він пояснює, що ввів воєнний стан, щоб захистити українську територію і безпеку, якщо РФ вирішить посилити свою агресію. Україні також потрібна міжнародна підтримка у вигляді санкцій проти Москви за її дії.

Про захоплення українських кораблів і блокування портів

Атака Росії в Керченській протоці і Чорному морі 25 листопада не була одиничним інцидентом. З 2014 року Росія регулярно порушувала міжнародні правила судноплавства та договори як у цих водах, так і в Азовському морі. Вона викрала наші енергетичні запаси, заблокував рух і торгівлю в наших портах.

25 листопада судна українських Військово-морських сил законно і мирно переходили з Одеського порту в український порт Маріуполя. Порошено підкреслює, що кораблі України ніколи не нападали на флот ВМФ Росії, ніколи не відкривали вогонь, незважаючи на те, що російська сторона акатакувала їх і захопила в міжнародних водах.

«Це був прямий неспровокований військовий напад російських збройних сил на Україну. Москва не ховалася за «маленькими зеленими чоловічками» (як це було в Криму в 2014 році) або її військовослужбовцями «у відпустці», як стверджувалося, коли почалися військові дії в Східній Україні в тому ж році. Цього разу Москва навіть не намагається обдурити світ», — зазначає Порошенко.

Про загрозу для Заходу і лідерство Трампа

Росія продовжує блокувати Азовське море, не дозволяючи сотням суден України та інших держав пройти через Керченську протоку. Кораблі РФ у Чорному морі можуть загрожувати членам НАТО — Румунії, Болгарії та Туреччині. І це може бути лише початком. Росія також має значну присутність у Балтійському морі, де проходить газопровід «Північний потік-2».

Росія прагне повернутися до тієї епохи, коли майно і земля вилучалися силою, тому демократичні країни повинні зробити вибір: виступати за те, що є правильним, або продовжувати умиротворення Володимира Путіна.

«Незважаючи на кремлівську пропаганду, Путін слабкіший, ніж він хоче здаватися Заходу. Захід може — за рахунок підвищення вартості агресії — змусити його послухатись. Скільки ще треба ворожості, щоб Захід використав тверду валюту, якою торгує Кремль, — силу?» — зазначає Порошенко.

Президент підкреслює, що Росія використала хімічну зброю у Британії, здійснювала кібератаки на Заході; обстрілювала мирних жителів у Сирії та розв’язала війну на сході України.

«Чи вже не час діяти?» — запитує він.

Глава держави нагадав, що президент США Дональд Трамп «продемонстрував справжнє лідерство, скасувавши свою зустріч із паном Путіним на «Великій двадцятці» в Аргентині через захоплення Росією кораблів та моряків».

«Ми отримали відчутну підтримку Білого дому та Конгресу, включно з оборонним озброєнням, сильнішими санкціями та надійнішим американським постачаннями енергоресурсів. Разом партнери з обох боків Атлантики можуть надалі підвищувати ціну для Росії за погрози нашій колективній безпеці», — наголосив Петро Порошенко.