Суд у Криму арештував адвоката Курбедінова, який захищає українських моряків

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд у Криму арештував адвоката Курбедінова, який захищає українських моряків

Facebook / Курбединов Эмиль

Російський суд Сімферополя заарештував на п’ять діб кримськотатарського адвоката Еміля Курбедінова, повідомляє «Радіо Свобода» .

Його заарештували за допис у соцмережі Facebook 2013 року. За словами колег Курбедінова, скаргу на нього написав колишній мешканець Криму, який переїхав до столиці Сирії Дамаска. Суд кваліфікував пост адвоката в мережі як порушення статті 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії (пропаганда чи публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).

Курбедінов вважає, що його затримання відбувалося «на абсурдних підставах» і не визнає звинувачень. Він зазначив, що причиною переслідування є його правозахисна діяльність, допомога політвʼязням і захист українського військового Богдана Небилиці.

  • У четвер, 6 грудня, Курбедінова затримали працівники російського Центру протидії екстремізму.
  • У суді його інтереси представляли одразу шість адвокатів. За словами захисту, адвоката затримали за пост у соцмережі, за який він раніше вже відсидів десять діб.
  • Еміль Курбедінов захищає українських політвʼязнів у кількох політичних справах в Криму і Росії. Остання справа, у якій він прийняв доручення на захист — справа військовополонених українських моряків.