Reuters: Країни ОПЕК домовилися скоротити обсяги видобутку нафти на 1,2 млн барелів на добу

Дата:
Reuters: Країни ОПЕК домовилися скоротити обсяги видобутку нафти на 1,2 млн барелів на добу

Daniel Acker / Bloomberg via Getty Images

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) досягла угоди про скорочення видобутку нафти у 2019 році. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела в організації.

Іран схвалив пункт угоди ОПЕК про скорочення добового видобутку на 800 тис. барелів. Крім того, іншим членам угоди ОПЕК+, зокрема і Росії, організація запропонує скоротити добовий видобуток ще на 400 тис. барелів. Сумарний обсяг скорочення, таким чином, складе 1,2 млн барелів.

В ОПЕК входять 15 країн, найбільший виробник нафти з них — Саудівська Аравія. Місія організації — координація та обʼєднання нафтової політики країн-членів і стабілізація нафтових ринків

Раніше делегати ОПЕК заявили, що організація та її союзники можуть скоротити видобуток на 1 млн барелів на добу, якщо Росія погодиться скоротити свій видобуток на 150 тис. барелів на добу.

«Якщо б Росія погодилася на скорочення видобутку на 250 тис. барелів на добу, загальне скорочення могло б перевищити 1,3 млн барелів на добу», — зазначає Reuters.

Як повідомляє видання з посиланням на джерело в Міненерго Росії в пʼятницю, 7 грудня, Москва готова погодитися на скорочення видобутку в розмірі 200 тис. барелів на добу, а головною перешкодою для угоди є Іран, а не Росія.

Після новин про угоду країн-членів ОПЕК вартість Brent збільшилася на 5%.

  • Катар заявив, що виходить з Організації країн-експортерів нафти. За словами катарського міністра, країна хоче зосередитися на виробництві природного газу.
  • На тлі труднощів у досягненні угоди про обмеження видобутку нафти на 2019 рік ціни еталонних марок нафти трималися рекордно низько. Уранці 7 грудня ціна Brent просіла на 0,93% і вийшла на $59,50 за барель, а WTI втратила 0,82% і опинилася на рівні $51,07 за барель.