«Чорне море — для туризму, а не для суден»: Премʼєр Болгарії боїться кризи в країні через агресію Росії

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Болгарія стикнеться із «серйозною кризою», якщо військова напруженість у Чорному морі загостриться, про це заявив премʼєр-міністр країни Бойко Борисов, пише Reuters.

У НАТО заявили, що вони активізували свою присутність в регіоні у відповідь на те, що вони назвали «агресивними діями Росії».

Борисов сказав, що «Чорне море — для туризму і трубопроводів, а не для суден». Болгарії належать 378 км берегової лінії вздовж Чорного моря.

«Введення кораблів у поєднанні зі входом такого могутнього російського військово-морського флоту неминуче призведе до великої кризи», — сказав Борисов репортерам у парламенті.

Премʼєр-міністр сказав, що болгарські чорноморські туристичні курорти зазнають кризи, так само як і енергопостачання.

«Буде складно вести переговори про диверсифікацію і туризм в умовах загострення напруженості в Чорному морі», — сказав він.

  • Минулого тижня болгарські законодавці дали зелене світло уряду, щоб витратити €1,4 млрд ($1,59 млрд) на будівництво нового газового каналу для транспортування російського газу з трубопроводу TurkStream до Європи, оминаючи Україну на півдні.
  • Агресія РФ у Керченській протоці стане головною темою саміту НАТО в Брюсселі.
  • 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу», коли той разом з іще двома броньованими катерами «Нікополь» і «Бердянськ» переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили. Також вони затримали 24 моряки.
  • Кораблі доставили в порт Керчі на анексованому півострові.