Держдеп звинуватив Росію в інсценуванні хімічної атаки в Сирії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Держдепартамент США заявив, що Росія і Сирія неправдиво звинуватили сирійських повстанців в обстрілі Алеппо наприкінці листопада, йдеться в заяві Держдепу.

«Сполучені Штати мають достовірні дані, що просирійські сили, швидше за все, використовували сльозогінний газ проти цивільних осіб у Алеппо 24 листопада», — сказано в заяві Держдепу.

За інформацією США, в інциденті брали участь військові Росії та Сирії. Держдеп вважає, що таким чином обидві країни розраховували «підірвати довіру до припинення вогню в Ідлібі».

Держдеп зазначив, що сирійські військові негайно взяли під контроль місце нападу, що дозволило їм «потенційно сфабрикувати зразки і забруднити ділянку до того, як члени Організації з заборони хімічної зброї почали розслідування».

Вашингтон закликав Москву і Сирію не втручатися в місця атак та охороняти безпеку незалежних інспекторів, щоб ті могли провести неупереджене розслідування.

Про що йдеться?

24 листопада сирійське державне агентство SANA повідомило про обстріл житлових кварталів Алеппо із застосуванням хімічної зброї. Після обстрілу урядові сили завдали удару позиціям повстанців. Наступного дня Міноборони Росії також відзвітувало про авіаудари по цих позиціях.