У Вірменії завершились перші в історії дострокові вибори в парламент

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Вірменії завершились перші в історії дострокові вибори в парламент

Mikhail Svetlov / Getty Images

У Вірменії перемогу на позачергових виборах здобув блок «Мій крок», яким керує премʼєр-міністр країни Нікол Пашинян. Перші в історії країни дострокові парламентські вибори пройшли 9 грудня, повідомляє DW. У них взяли участь 48,63% виборців (близько 1,26 млн з майже 2,6 млн).

Це рекордно низька явка, однак у Вірменії на парламентських виборах не встановлено мінімальний поріг, тому Центвиборчком визнав голосування таким, що відбулося.

Після обробки бюлетенів зі 100 відсотків виборчих дільниць в новий парламент проходять три політичні сили. З великим відривом лідирує блок «Мій крок» — 70,43% голосів. На другому місці партія «Процвітаюча Вірменія» — 8,27%, на третьому — «Освічена Вірменія» з 6,37%.

Очолювана екс-президентом Вірменії Сержем Саргсяном Республіканська партія (4,7%) та інші учасники виборів не долають прохідний барʼєр у пʼять відсотків. Загалом у виборах брали участь 11 політичних сил.

  • 1 листопада президент Вірменії Армен Саркісян розпустив Національні збори (парламент) країни .
  • Формальною причиною розпуску парламенту стало те, що він двічі не зміг затвердити кандидатуру премʼєр-міністра. Однак депутати обидва рази свідомо провалювали голосування за Нікола Пашиняна. 16 жовтня він пішов у відставку з посади премʼєра і прямо озвучив головну мету — проведення дострокових виборів у Національні збори в грудні.
  • Нікол Пашинян став премʼєром у травні, після масових протестів. З того часу виборів у країні не було. Пашинян заявляв, що склад парламенту не відображає політичну реальність.