Екс-агент ЦРУ Джек Девайн: «отруйники» Скрипалів схожі на гангстерів, яких найняли виконати роботу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Екс-агент ЦРУ Джек Девайн: «отруйники» Скрипалів схожі на гангстерів, яких найняли виконати роботу

Youtube / PolitRussia

Отруйники екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочки, російські ГРУшники «Олександр Петров» та «Руслан Боширов» більше нагадували гангстерів, аніж шпигунів. Про це в інтервʼю theБабелю заявив колишній агент ЦРУ Джек Девайн, якого також називають «головним шпигуном Америки» з понад тридцятилітнім досвідом ведення великих операцій.

За словами Девайна, отруйники Скрипалів схожі на гангстерів, але могли бути і військовими.

«Люди, які вбивають — це не шпигуни. Це оперативники, швидше агенти [...] Росіяни не схожі на шпигунів. Вони схожі на людей, яких найняли виконати роботу. Вони можуть бути військовими», — сказав він.

Девайн зазначив, що в ЦРУ на законодавчому рівні заборонено вбивства, а працівники відомства не називають себе шпигунами.

Колишній ЦРУшник додав, що в наш час шпигунство набуло різних відтінків та інтенсивно змінюється.

«І одна з важливих трансформацій в ЦРУ, наприклад, це зростання ролі жінок. Сьогодні багато шпигунів і кураторів — жінки. Тому не так просто визначити шпигуна за його зовнішнім виглядом», — чого не скажеш про російських шпигунів.

Також, за його словами, сьогодні для шпигунства не потрібні розумні люди.

«Давайте почнемо з розуму. ЦРУ отримує сто тисяч резюме в рік. Через компʼютери частину відсіюють. Але мої колеги кажуть, що хочуть тих, у кого IQ 120—130. Вони не хочуть людей з рівнем 170. З геніїв не виходять хороші шпигуни. З них виходять хороші менеджери або хороші лідери. Тобто вони шукають людей з хорошою освітою, хорошими даними, але вони не хочуть занадто розумних», — сказав Девайн.