Суд дозволив Британії скасувати Brexit без схвалення інших країн Європейського Союзу

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Суд дозволив Британії скасувати Brexit без схвалення інших країн Європейського Союзу

Welsh photographs / Flickr

Велика Британія зможе самостійно скасувати Brexit. Для цього потрібно буде відкликати застосування статті 50 Договору про ЄС. Про це йдеться в рішенні суду Євросоюзу.

«Суд ухвалив, що якщо держава-член повідомляє Раді Європи про свій намір вийти з Європейського Союзу, як це зробила Велика Британія, ця країна-член має право відкликати це повідомлення в односторонньому порядку», — йдеться в офіційному повідомленні на сайті суду. Текст також опубліковано на сторінці Європейського суду в Twitter.

У суді також зазначили, що можливість скасування рішення про вихід існує до того часу, поки угода про вихід, укладена між ЄС і цією державою-членом, не набуває чинності. Або ж якщо така угода не буде укладена протягом двох років з дати повідомлення про намір вийти з ЄС.

«Питання виходу має бути вирішене демократичним шляхом згідно з національними конституційними вимогами. Це однозначне і безумовне рішення повинно бути надане в письмовій формі до Ради Європи. Таке відкликання підтверджує членство в ЄС відповідної держави на умовах, які не змінюють її статусу як держави-члена і призводять до завершення процедури виходу», — йдеться в рішенні суду.

  • Юристи ЄС наполягали на тому, що Велика Британія потребує голосування держав-членів для того, щоб відмовитися від виходу з ЄС.
  • 25 листопада лідери 27 країн-членів Європейського Союзу підтримали угоду про вихід Великої Британії з блоку.
  • Остаточний вихід держави з Євросоюзу заплановано на 29 березня 2019 року. Після цього починається 21-місячний перехідний період — до кінця 2020 року. Перехідний період може бути продовжено лише один раз, проте поки невідомо, якою може бути його максимальна тривалість.
  • 23 червня 2016 року британці на референдумі проголосували за вихід Великої Британії зі складу Європейського Союзу.