Президента Молдови відсторонили від посади. Він відмовився підписувати пʼять законів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Президента Молдови відсторонили від посади. Він відмовився підписувати пʼять законів

Facebook / Igor Dodon

Конституційний суд Молдови впʼяте тимчасово відсторонив від посади президента країни Ігоря Додона. Причина — відмова глави держави підписувати пʼять законів, прийнятих парламентом. Про це сам Додон повідомив на своїй сторінці в Facebook.

КС передав право замість президента підписати документи спікеру парламенту чи премʼєру. Це:

— новий Кодекс про телерадіомовлення;

— закон про продаж землі колишнього Республіканського стадіону посольству США;

— закон про перейменування свята 9 Травня в День Європи;

— два закони про перепідпорядкування карабінерів премʼєру.

Саме Додон назвав закони «антинародними».

«Я не піду на поступки в жодному з цих питань і впевнений, що народ Молдови мене в цьому підтримує. Після парламентських виборів 24 лютого 2019 року всі ці закони будуть скасовані. Буде сформований новий склад Конституційного суду», — заявив Додон.

Додона вже впʼяте тимчасово позбавляють повноважень. Протистояння президента Молдови та уряду триває не один рік, пише DW. Головні розбіжності викликає зовнішня політика: президент виступає за зближення з Росією, проте парламентська більшість і призначений ним уряд схиляються до Заходу. Додон блокує ініціативи проєвропейських органів влади, а пропозиції президента не знаходять підтримки серед депутатів.

  • Минулого разу Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента країни Ігоря Додона від посади. Приводом стала повторна відмова глави держави підписати указ про призначення Сільвії Раду і Ніколає Чубука новими членами уряду за пропозицією Демократичної партії.