Верховний суд відновив на посаді «кримського» суддю Чорнобука, якого заарештували за підозрою у держзраді

Дата:

Касаційний адміністративний суд Верховного суду поновив на посаді суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерія Чорнобука, звільненого у 2016 році за порушення присяги. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд скасував постанову Верховної Ради про звільнення Чорнобука 28 листопада.

«Визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року № 1621-VIII «Про звільнення судді», — йдеться у рішенні суду.

За що звільнили Чорнобука?

Валерій Чорнобук у 2014 році був головою Апеляційного суду Криму. Він підтримав анексію півострова і закликав колег-суддів вступати в громадянство Росії і переходити на судочинство за законами РФ.

Проте вже у квітні 2014 року Чорнобук раптово переїхав із Сімферополя в Дніпро і заявив про вірність Україні. Указом президента від 19 липня 2014 року Чорнобук був переведений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області. За даними ЗМІ, Чорнобук переїхав в Україну через конфлікт із самопроголошеним головою півострова Сергієм Аксьоновим.

«Кримське минуле» Чорнобука згодом стало відомо ЗМІ, і в липні 2015 року прокуратура АРК почала перевірку та почала проти судді кримінальне провадження. У 2016 року Верховна Рада звільнила Валерія Чорнобука за порушення присяги судді.

У чому підозрюють Чорнобука?

Генеральна прокуратура вручила підозру екс-голові Апеляційного суду Криму за статтею 111 Кримінального кодексу — державна зрада. За словами генпрокурора Юрія Луценка, Чорнобук здійснював підривну діяльність, зокрема допомагав російській владі формувати судову систему анексованого Криму.