Україна вирішила поки не приєднуватися до Глобального пакту про міграцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна поки не планує приєднуватись до Глобальної угоди про безпечну, упорядковану та законну міграцію. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ .

«Україна розгляне можливість приєднання до Глобальної угоди про безпечну, упорядковану та законну міграцію на іншому етапі за сприятливих умов», — йдеться в повідомленні.

У МЗС пояснили, що таке рішення прийняли у звʼязку з анексією Росією Криму та операцією Обʼєднаних сил на Донбасі, через які в Україні зараз налічується 1,5 млн вимушених переселенців. МЗС зазначає, що їхнє забезпечення потребує матеріальних та фінансових ресурсів.

Також у МЗС зазначили, що, за даними Міграційної служби, на 1 жовтня в Україні на обліку перебувають 275 тис. іммігрантів. З початку року їм оформили 33,5 тис. посвідчень на тимчасове проживання.

Що таке Глобальний пакт про міграцію?

За даними ООН, у 2017 році в світі зафіксовано близько 258 млн міжнародних мігрантів, що на 50% більше, ніж у 2000 році. Цей показник зростає з різних причин: економічна нерівність, насильство і конфлікти в різних регіонах планети, а також зміна клімату.

Угоду про безпечну, упорядковану та законну міграцію затвердили в понеділок, 10 грудня, на конференції ООН у Маракеші (Марокко). В основі документу — посилення захисту біженців та іммігрантів, а також розширення підтримки тих країн, які приймають більшість біженців.

Противники пакту заявляють, що приплив мігрантів може загрожувати національному суверенітету приймаючих країн. Цю угоду критикували багато країн. Зрештою США, Австралія, Австрія, Чехія, Домініканська Республіка, Угорщина, Латвія, Польща і Словаччина відмовилися підписати цей договір. Документ носить рекомендаційний характер.